Deze review van het boek Shameless van Nadia Bolz-Weber schreef ik voor Lazarus
Beeld: Garden of Eden, door Roelandt Jacobsz Savory 


Kijkend uit het vliegtuigraam had ze zich altijd verbaasd om de rechthoekige landbouwgronden waar gewassen in cirkels op groeiden. Tot ze ontdekte dat dit kwam door het bewateringssysteem, dat de velden in concentrische cirkels bewaterde. Het water bereikte domweg nooit de gewassen in de hoeken. 

Dit beeld zet de toon van het boek Shameless van Nadia Bolz-Weber. Ze schreef het voor hen in de hoeken. Voor hen die buiten het bewateringssysteem’ van de kerk zijn gevallen, omdat ze niet voldoen aan Gods plan’: homos, transgenders, gescheiden mensen, biseksuelen, zij die aan seks buiten het huwelijk doen, abortus-plegers, zij die vastzitten in een ongelukkig huwelijk, etc.   

De schrijfster koestert een diep-pastorale liefde voor hen die erbuiten vallen. Dit droop er al af in haar eerdere boeken Pastrix en het in het Nederlands vertaalde Vrijspraak voor Losers, en dit is niet anders in dit boek. Als een herder laat ze haar tanden zien bij confrontatie met leeuwen en beren die haar kudde (House for all Sinners and Saints, waar ze vorig jaar afscheid nam als voorganger) bedreigen. In dit boek gaat ze de strijd aan met de leeuw van een verstikkende christelijke seksuele moraal die velen bracht op donkere plekken van schaamte en eenzaamheid.  


Lees het hele verhaal op Lazarus.nl